{{ shopProduct.Name }}
+
_
Delni znesek:

Smreka je hitro rastoč iglavec in vednozeleno drevo, ki v višino zraste do 50 metrov. Smreka je značilna vrsta hladnih rastišč, odporna je na mraz in nizke zimske temperature. Zanjo je značilen zelo plitek koreninski sistem – v globino seže le nekaj deset centimetrov, zato jo močnejši veter ali težak sneg lahko zlomita ali izrujeta. V Sloveniji je doma nad 1000 m nadmorske višine.

 

Ima ravno deblo z rdečkasto rjavo razbrazdano skorjo in razvejano krošnjo stožčaste oblike. Na ukrivljenih vejah rastejo ravne temno zelene iglice, na spodnji strani vej pa tanjši, podolgovati storži, ki visijo navzdol. V njih ležijo krilata semena. Čeprav dozorijo jeseni, se šele februarja luske na storžih razmaknjeno in veter raznese semena naokrog.

Smreka je v preteklosti veljala za redko, danes pa je gospodarsko najpomembnejša drevesna vrsta. Smrekovina je mehak in prožen les, zato ga uporabljamo za izdelavo pohištva, glasbil, v gradbeništvu in papirni industriji. Poskobljan les ima vonj po smoli, od lesa jelke se loči le po vsebnosti smolnih kanalov, ki jih jelovina nima. Smreka je, poleg jelke, naš edini res pomemben medoviti iglavec.

Ali ste vedeli?

Smreka že od nekdaj velja za simbol rodovitnosti.

 Iz najboljše smrekovine izdelujejo ohišja godal, npr. violin.

 Iz smrekovih vršičkov in sladkorja pripravljamo sirup, ki pomirja kašelj.

Doživite Rogaško Slatino

Bodite obveščeni

Prijavite se na naše e-novice in ne zamudite nobene novosti v Rogaški Slatini.