1141
Prva omemba vrelca

Prva omemba vrelca

Vrelec v Rogaški Slatini je prvič omenjen v listini salzburškega nadškofa Konrada. Z njo je grofu Wolfradu in njegovi soprogi Hemmi dodelil 100 hub na Zgornjem Štajerskem.

1655
Začetek steklarstva

Začetek steklarstva

Na območju Trebuše, Pohorja in Kozjanskega so steklarski mojstri ročno izdelovali izdelke iz kristalnega stekla. Prisotnih je bilo več glažut. Znanje prednikov je osnova za kvaliteto današnje proizvodnje.

1665
Ozdravitev bana Zrinjskega

Ozdravitev bana Zrinjskega

Hrvaški ban Peter Zrinjski je bil eden najmogočnejših fevdalcev tedanje Evrope. Leta 1665 je bil na lovu v okolici Rogaške in ker je imel težave z jetri, so mu kmetje priporočili pitje vode iz vrelca v bližini farne cerkve Sv. Križa. Zrinjski je čudežno ozdravel in poskrbel za sloves tako imenovane svetokriške mineralne vode.

1687
Monografija Rogaški izvir

Monografija Rogaški izvir

Mariborski zdravnik J.B. Gruendel je napisal monografijo z naslovom Roitschocrene (Rogaški izvir). V njej je obširno opisal kemijske lastnosti in zdravilne učinke rogaške vode, ki je bila v 18. stoletju tretja najbolj prodajana voda na svetu.

1803
Ustanovitev deželnega zdravilišča

Ustanovitev deželnega zdravilišča

Najpomembnejši dogodek v zgodovini Rogaške Slatine je ustanovitev Deželnega zdravilišča pod vodstvom grofa Ferdinanda Attemsa. Štajerski deželni stanovi so odkupili zemljišča okoli vrelcev od privatnih lastnikov in uredili moderno, deželno vodeno zdravilišče. Tega leta so lahko v zdravilišču nastanili do 25 gostov.

1805
Kapela Sv. Ane

Kapela Sv. Ane

Leta 1805 so postavili zdraviliško kapelo in jo posvetili Sv. Ani, zaščitnici zdravilišča. Leta 1926 so jo po načrtih znamenitega arhitekta Jožeta Plečnika preuredili. Na dan Sv. Ane slavi tudi Rogaška Slatina, saj je 26. julij občinski praznik.

1813
Zdraviliški dom

Zdraviliški dom

Prvi Zdraviliški dom (danes Grand hotel Rogaška) je bil zgrajen daljnega leta 1813. Med umetnostnimi spomeniki Rogaške Slatine je najbolj reprezentativna in tudi najbolj znana, identitetna veduta v klasicističnem slogu.

1883
Obisk cesarja Franca Jožef I.

Obisk cesarja Franca Jožef I.

Avstrijski cesar je bival v takratnem hotelu Strossmayer (danes Grand Hotel Rogaška Strossmayer). Ta častni dogodek je vgraviran celo v marmornato ploščo na levi strani vhoda.

1922
Rojstvo Ele Peroci

Rojstvo Ele Peroci

11. februarja 1922 se je v Svetem Križu pri Rogaški Slatini rodila ena najbolj znanih slovenskih mladinskih pisateljic, Ela Peroci. Njena najbolj priljubljena pravljica je Muca Copatarica.

1927
Ustanovitev Steklarne Rogaška

Ustanovitev Steklarne Rogaška

Ena izmed največjih steklarn na svetu začne s proizvodnjo. V njej se je zaposlila večina steklarjev iz Zagorja ob Savi. Steklarna Rogaška se je usmerila v proizvodnjo kristalnega stekla in z njim zaslovela po vsem svetu.

1964
Stavba Nova terapija

Stavba Nova terapija

Dvanajstnadstropno stavbo Nove terapije so odprli leta 1964, potem ko je pogorela pivnica mineralnih vod. Zdravilišče Rogaška Slatina je tako s sodobnimi medicinskimi napravami za diferencialno diagnostiko, za sodobno hidroterapijo, fizikalno in elektroterapijo postalo konkurenčno.

1967
Pivnica mineralnih vod

Pivnica mineralnih vod

Znamenito stavbo okrogle oblike, ki dopolnjuje turistično ponudbo Rogaške Slatine, so zgradili leta 1967. V njej lahko poskusimo mineralno vodo Donat Mg, katere sestava je še danes glavni razlog, da je Rogaška Slatina že stoletja priljubljeno evropsko zdravilišče.

1970
Prvi kozmetični salon

Prvi kozmetični salon

Odprtje salona je pomenilo popestritev takratne zdraviliško-turistične ponudbe kraja, ki je gostilo večinoma goste iz sosednjih evropskih držav. Skopa ponudba kozmetičnih izdelkov na trgu je botrovala izdelavi prvega izdelka za nego obraza - kamilične kreme, ki je pomenila temelj razvoju kozmetike, združene pod blagovno znamko Kozmetika Afrodita. Salon uspešno deluje še danes.

2005
Rogaška Slatina pridobi status mesta

Rogaška Slatina pridobi status mesta

Nekdaj je bilo središče Sotelskega in Kozjanskega v občini Šmarje pri Jelšah. Z novo lokalno samoupravo 1994 pa je, poleg 4 novih občin, nastala tudi občina Rogaška Slatina. Po dobrih desetih letih samostojnosti je leta 2005 Rogaška Slatina leta pridobila še status mesta.

2008
Odprtje Pegazove ploščadi

Odprtje Pegazove ploščadi

Pegazova ploščad je poimenovana po skulpturi mitološkega krilatega konja Pegaza, s katerim živi legenda o izviru rogaške mineralne vode. Skulptura Pegaza, ki stoji v središču okrogle ploščadi, je delo znanega akademskega kiparja in slikarja Vasilija Ćetkovića Vaska.

Doživite Rogaško Slatino

Bodite obveščeni

Prijavite se na naše e-novice in ne zamudite nobene novosti v Rogaški Slatini.