{{ shopProduct.Name }}
+
_
Delni znesek:

Prebavni sistem tvorijo prebavni trakt in prebavne žleze. Prebavni trakt je v osnovi dolga cev, ki jo sestavljajo usta, žrelo, požiralnik, želodec, tanko in debelo črevo. Vsak organ ima pomembno nalogo in vsi morajo dobro delovati, da bi prebava potekala redno. Telo črpa hranila iz hrane, ko se ta premika skozi prebavni sistem. Ta hranila in energijo potrebuje za normalno delovanje. Že če en del ne deluje pravilno, nastopijo težave s počasno in neredno prebavo. Skratka, prebavni sistem je skupek organov, ki prebavljajo in absorbirajo zaužito hrano.

 Vloga tankega in debelega črevesa v procesu prebave je predvsem:

  • absorpcija hranil;
  • izločanje strupov in odpadnih snovi;
  • sinteza nekaterih vitaminov, ki jo izvajajo tako imenovane dobre bakterije ali probiotiki.

 Zadnja faza prebave poteka v debelem črevesu. V debelem črevesu se predvsem vpija voda, mikrobi pa razgrajujejo hrano, ki je človek sicer ne more prebaviti. Funkcija debelega črevesa je oblikovanje, hranjenje in izločanje blata. Te snovi se v njem zadržujejo od 12 do 24 ur. V črevesni steni so močne mišice, ki s krčenjem nadzorovano izločajo vsebino črevesja.

Slaba skrb za prebavila vodi do počasne in neredne prebave, kar nikakor ni dobro.  Poleg tega je v črevesju velik del našega obrambnega sistema, saj je črevesje naš največji imunski organ. Upravičeno torej pravimo, da je zdrava prebava osnova za močno telo. Dobra skrb za prebavni sistem je bistvena za zdravje.

Počasna in neredna prebava – kaj to pomeni?

Danes ima vse več ljudi težave s počasno in neredno prebavo ter zaprtjem. Vsakdo ima svoj prebavni ritem, vendar pa oteženo in neredno iztrebljanje manj kot enkrat na dan, ki ga spremljata občutek nepopolno izpraznjenega črevesa in napenjanje, v večini primerov imenujemo počasna prebava. Čeprav pomanjkanje telesne dejavnosti, nezadosten vnos tekočine, nekatere presnovne bolezni, stres, jemanje nekaterih zdravil ali zanemarjanje velike potrebe znatno prispevajo k nerednemu iztrebljanju, se zdi, da je njegov glavni vzrok to, kar jemo oziroma česar ne jemo.

Počasna prebava zelo pogosto povzroči nepotrebno zadrževanje škodljivih snovi v telesu, zmanjšuje učinkovitost obrambnega sistema in ogroža zdravje. Zaprtje in počasna oziroma neredna prebava lahko bistveno zmanjšata kakovost življenja ter pripeljeta celo do zmanjšane učinkovitosti pri delu, depresije in tesnobe. Ta razširjena težava močno vpliva na zdravje in kakovost življenja.

Naše črevesje je zelo zapleten mehanizem, ki mu današnji način življenja ne ustreza. Vse škodljive snovi, ki smo jim izpostavljeni s hrano, pijačo, zdravili in okoljem, negativno vplivajo na zdravje in delovanje našega prebavnega sistema. Za lajšanje kroničnih težav in krepitev telesa moramo črevesje vsak dan spodbuditi k delovanju in se tako rešiti nakopičenih škodljivih snovi.

Doživite Rogaško Slatino

Bodite obveščeni

Prijavite se na naše e-novice in ne zamudite nobene novosti v Rogaški Slatini.