{{ shopProduct.Name }}
+
_
Delni znesek:

Stres, depresija in izgorelost - posledica hitrega tempa življenja

Kako zdravo živijo podjetniki?

Uspešni posamezniki se dobro zavedajo, da je za uspešnost njihove kariere ključnega pomena dobro zdravje.  Zdravje je neprecenljivo, je vrednota, ki je ne moremo kupiti, lahko pa ga ohranjamo, negujemo in izboljšamo z ustreznim življenjskim slogom. Ljudje imamo srečo, da nas je narava naredila zelo vzdržljive. Ob večjih delavnih obremenitvah in stresu se večkrat zgodi, da človek pozabi na svoje zdravje in svoje telo obremenjuje prekomerno, mu ne privošči počitka, pravilne sprostitve in spanca, ob utrujenosti  pa poskuša iztisniti še več s pomočjo določenih substanc, npr. kave, energijskih pijač, poživil.  V ta okvir pogosto sodi še poseganje po nezdravi prehrani in poskusi sproščanja stresa z alkoholom. Če se to zgodi občasno, se telo lahko regenerira brez večjih težav, če pa to preide v stalen delovni in življenjski vzorec, pa je za pričakovati tudi dolgoročne posledice za zdravje. Podjetniki so bolj obremenjeni s stresom, nepredvidljivimi dogodki in so zato v skupini z večjim tveganjem za težave z zdravjem.

Kateri vzorci v njihovem življenjskem slogu najbolj negativno vplivajo na zdravje?

Dolgotrajno neprekinjeno delo, sedeč način življenja in pomanjkanje gibanja lahko sčasoma povzročijo bolečine, manjšo gibljivost in zakrčenost mišic, največkrat v predelu vratu in/ali hrbtenice. Nepravilni prehranjevalni vzorci, predvsem opustitev zajtrka in prekomerno hranjenje v pozno-popoldanskih in večernih urah so lahko razlog za nihanje energije, prekomerno utrujenost, pa tudi za povečevanje telesne teže na račun kopičenja telesnih maščob. Problematično je nočno delo ali nespanje zaradi drugih vzrokov, ki samo po sebi predstavlja tveganje za zdravje. Omeniti je potrebno še menjave bioritma zaradi potovanj, že ob potovanju enkrat mesečno bi morali poskrbeti za ustrezno regeneracijo, nekateri podjetniki pa so na poti tudi več kot 200 dni na leto in to je zagotovo dejavnik tveganja, ki ga na splošno prevečkrat pozabimo. Če je prisotno še kajenje in uživanje alkohola vsaj občasno tudi v prekomernih količinah, pa se negativen vpliv zgoraj navedenih dejavnikov na zdravje še potencira.

Kateri dejavnik tveganja je največji?

Najpomembnejši dejavnik tveganja pri podjetnikih je stres. Kolikšen bo njegov vpliv na zdravje posameznika, je odvisno od številnih dejavnikov,  od prirojenih značilnosti, konstitucije, osebnosti, do pridobljenih izkušenj, vzgoje, znanja, čustvene zrelosti in še bi lahko naštevali.  Predvsem je tveganje za zdravje večje pri tistih, ki stres kopičijo v sebi in ne najdejo ustrezne oblike sproščanja. Znano je, da nakopičen stres izrazito slabo vpliva na imunski sistem in tako obstaja večje tveganje za razvoj rakastih bolezni, avtoimunih bolezni, srčno- žilnih bolezni. Tudi poskusi odprave stresa z določenimi substancami, kot so alkohol, nikotin, pomirjevala in droge predstavljajo še dodatno veliko tveganje.

Ali se tveganja razlikujejo po starosti ali spolu? Koliko k temu pripomore družinska obremenjenost z boleznimi?

Da, tveganje se razlikuje po starosti in spolu. Opažamo medgeneracijske razlike, pa tudi izrazite razlike, ki izhajajo že iz otroštva glede na vzgojo in življenjske razmere, razlike glade na temeljne vrednote posameznikov. Mnogim podjetnikom njihovo delo ne predstavlja samo službe in zagotavljanja materialnih stredstev za življenje, ampak mnogo več. So čustveno povezani s svojim delom in dosežki, težko predajajo delo drugim, ker imajo občutek, da ne bo tako dobro opravljeno, kot če bi ga opravili sami. Tako količina obveznosti hitro preseže meje zdravih zmožnosti. V preobilici dela človek težko opazi, da izčrpava svoje telo in na ta način uničuje svoje zdravje. Družinska obremenjenost z boleznimi je po eni strani dejavnik tveganja za razvoj določenih bolezni, na primer raka dojke, raka debelega črevesa, sladkorna bolezni, povišanega krvnega pritiska. Po drugi strani pa so bolezni bližnjih tudi dejavnik, ki navadno poveča skrb za zdravje pri sorodnikih, tako da se ti prej odločijo za preventivne preiskave in so bolj pozorni na zdrav življenjski slog.

Zakaj priporočate, da bi preglede morali začeti izvajati redno po 40. letu starosti?

Možnost za razvoj kroničnih bolezni se povečuje s starostjo. Naravni proces razvoja kroničnih bolezni je tak, da se večina začne z blagimi spremembami, ki jih največkrat ne opazimo. Povišan krvni pritisk imenujemo tudi »tihi ubijalec«. Lahko se pojavi tiho in traja tudi leta, preden ga odkrijemo. V svoji tihi fazi se bolezen ne čuti, vseeno pa se dogajajo spremembe na ožilju življenjsko pomembnih organov, ki so lahko že nepopravljive, ko se bolezen izrazi. Naloga preventivnih programov  je bolezen odkriti takrat, ko jo lahko učinkovito zdravimo ali ozdravimo in še ni povzročila nepopravljive škode.  Kot smo že poudarili, so podjetniki skupina z večjim tveganjem za zdravje, zato priporočamo redne preglede po 40. letu starosti, tistim, ki pa imajo prisotnih več dejavnikov tveganja, pa tudi prej. 

Kako pogosto naj gredo podjetniki na pregled? Katere specialne diagnostične preglede priporočate, da naj opravijo?

Ko se podjetniki prvič odločajo za preventivni diagnostični program, svetujemo razširjene laboratorijske preiskave, preiskave za oceno  stanja in delovanja srca in ožilja, pljuč, prebavil, sečil in gibalnega sistema in kožnih sprememb, pri ženskah tudi preglede dojk in rodil, pri moških prostate. Vsak sklop, ki ga pokriva določeno specialistično področje, se začne s pogovorom s specialistom o morebitnih znakih in simptomih boleznih, dosedanjih zdravstvenih težavah, nato opravimo specifične slikovne ali funkcionalne preiskave. Po preiskavah sledi še pogovor o ugotavljanjem stanju z napotki za naprej. Preventivni program smo pri nas zastavili tako, da se lahko celostno posvetimo vsakemu posamezniku. Zadnje leto pri udeležencem preventivnih programov lahko opravimo tudi celovit slikovni prikaz telesa, slikanje celotnega telesa z magnetno resonanco. Zelo nas je presenetilo, koliko skritih, pa zelo resnih bolezni smo odkrili na ta način pri navidezno zdravih posameznikih, na srečo pa so bile spremembe pri vseh še v fazi, ko je bilo možno učinkovito zdravljenje.  Prav je, da je del vsakega preventivnega programa tudi prehransko svetovanje, diplomirani klinični dietetik opravi prehransko oceno in bioimpedančno analizo telesne sestave in svetuje ustrezno prehranjevanje, ki bo varovalo zdravje. Zadnje čase dodatno svetujemo tudi kineziološki trening, pri katerem  diplomirani fizioterapevt opravi oceno gibljivosti in telesne zmogljivosti, pri tem lahko odkrije problematične predele gibal in svetuje ustrezno vadbo za preprečevanje hujših težav z gibali. Bolezni gibalnega sistema so namreč še vedno najpogostejši vzrok za bolniško odsotnost.  Ponovne preglede svetujemo glede na ugotovljeno stanje in ogroženost posameznika, navadno nekoliko ožji program na leto ali dve in ponoven razširjen program vsake 4 ali 5 let. Ker je velik problem pri podjetnikih tudi pomanjkanje časa, je program organiziran tako, da vse preiskave opranimo v dveh dneh, če gre za razširjen program oziroma v enem dnevu, če vmes ni priprave za endoskopske preiskave prebavil.

Kakšen je strošek »osnovnega« pregleda, ki bi ga priporočili zdravemu posamezniku brez izraženih težav?

Razširjen preventivni diagnostični program stane od 1.625 EUR. Kot smo že povedali naše izkušnje kažejo, da lahko tudi pri zdravih posameznikih brez izraženih težav najdemo resne patološke spremembe, zato resnično priporočamo, da se podjetniki odločijo za celostni pregled svojega zdravstvenega stanja vsaj okoli 40. leta starosti, nato pa glede na ugotovljeno stanje in ogroženost za razvoj bolezni. Možni so tudi cenejši, vendar ožji, preventivni diagnostični programi, cena le teh je v rangu od 550 eur do 1.040 EUR

Kako naj podjetniki poskrbijo za svoje zdravje?

Zdrav življenjski slog, ki vključuje zdravo prehrano in ustrezne prehranjevalne navade, dovolj gibanja, počitka in zdravega spanca je zmagovalna formula za ohranitev zdravja. Sliši se sicer zelo preprosto, v resnici pa gre za ideal, ki ga je praktično nemogoče popolnoma doseči. V praksi se izkaže dobro, če poskušamo tem smernicam slediti čim več svojega časa, ča znamo prisluhniti svojemu telesu in se tako naučimo kaj nam daje energijo in kaj nas izčrpava. Preventivni diagnostični programi pa so poleg zgodnjega odkrivanja bolezni pomembni tudi zato, da se s strokovnjaki pogovorimo o naših navadah in reakcijah, morebitnih skrbeh in strahovih in tako lažje najdemo pravo in čimbolj preprosto pot do ohranitve ali izboljšanja svojega zdravja.

Doživite Rogaško Slatino

Bodite obveščeni

Prijavite se na naše e-novice in ne zamudite nobene novosti v Rogaški Slatini.