{{ shopProduct.Name }}
+
_
Delni znesek:

Zgrajena, da navduši!

Rogaška Slatina je že stoletje svetovno poznana tudi po Kristalni dvorani v Grand Hotelu Rogaška. Prvotna dvorana je bila zgrajena v prvi polovici 19-tega stoletja med prenovo Zdraviliškega doma. Opremljena je bila s čudovitimi Beneškimi lestenci, neprecenljivimi slikami in impresivnimi marmornatimi stebri. Poimenovali so jo Ferdinandova dvorana. Takoj po odprtju je gostila znana imena: obisk cesarja Ferdinanda, leta 1846 nastop svetovno znanega pianista Franza Liszta … Očarala je pa tudi še enega cesarja, Franza Josepha I., ki je v Kristalni dvorani leta 1910 praznoval tudi svoj rojstni dan. Žal je med njegovim praznovanjem dvorana pogorela, toda potrebovali so samo dve leti za prenovo in jo nato poimenovali Kristalna dvorana. Kristalna dvorana je tako še naprej gostila številne pomembne koncerte, recitale, gledališke igre in ženska društva.

Vsekakor je bil pa vsako poletje najimenitnejši dogodek Anin ples, ki je še danes najbolj prestižen ples v Štajerski regiji.

Prizorišče pomembnih dogodkov

Danes je Kristalna dvorana prizorišče pomembnih dogodkov, najodličnejši dogodek je Anin ples s skoraj 200-letno tradicijo. Ponuja ekskluziven prostor za poslovne dogodke, sprejeme, sestanke in izobraževalne seminarje. Sofisticirana oprema in izvrstna akustika jo naredita perfektno za prominentne koncerte in organizacijo plesov. Tudi najbolj zahtevni mladoporočenci so navdušeni nad luksuznimi porokami v čudoviti Kristalni dvorani.

Glavna atrakcija dvorane

Glavna atrakcija dvorane je kolekcija slik avstrijskega slikarja Schröterja iz leta 1912, kjer so prikazani glavni dogodki in ljudje pri razvoju kraja in pet ročno izdelanih kristalnih lestencev iz Steklarne Rogaška.

Opisi slik: 1. slika: Ban Petar Zrinjski na vrelcu okoli leta 1640, 2. slika: deželni glavar, grof Ferdinand Attems, si leta 1825 ogleduje načrte izgradnje zdravilišča, 3. slika: avstrijski nadvojvoda Janez ob prihodu v zdravilišče leta 1836, 4. slika: cesar Franc Jožef I. na obisku v zdravilišču leta 1883. Usoda zadnje slike je zelo nenavadna in zanimiva - na njeno prazno hrbtno stran je leta 1925 slovenski slikar Ivan Vavpotič narisal prihod kralja Aleksandra Karađorđevića v Rogaško Slatino.

Doživite Rogaško Slatino

Bodite obveščeni

Prijavite se na naše e-novice in ne zamudite nobene novosti v Rogaški Slatini.