Od legende do simbola

Legenda o Rogaški Slatini govori o mitološkem krilatem konju. Pegaz je s kopitom udaril v tla in odkril Donat Mg - z magnezijem najbogatejšo naravno mineralno vodo na svetu. Kot nekoč Pegaz, tudi naši gostje vsak dan odkrivajo nova doživetja.

Ker legenda živi še danes, je Pegaz in njegovo odkritje slatinske naravne mineralne vode postal pomemben del Rogaške Slatine. Tako je legenda prerasla v simbol, ki je prisoten na vsakem koraku. Sporoča edinstvenost vode in lokacije, v občinskem grbu in na zastavi pa izkazuje spoštovanje do lokalne zgodovine.

Vse se je začelo s knjigo …

Vse se je začelo s knjigo …

V nemški izdaji monografije Roitschocrene iz leta 1687 je zapisana in v bakrorezu upodobljena legenda o Pegazu in znamenitem nastanku Rogaškega vrelca. Zgodba govori o tem, da je bog Apolon Pegazu povedal, kje naj udari s kopitom in tako odpre zdravilni vrelec. To je prva znanstvena knjiga o rogaški mineralni vodi.

Sprehod po Pegazovi ploščadi

Sprehod po Pegazovi ploščadi

Ko se boste sprehajali po zdraviliškem jedru, se ustavite na Pegazovi ploščadi pri veličastnem Pegazovem spomeniku, ki se ponosno dviga v nebo. Kip je delo znanega akademskega kiparja in slikarja Vasilija Ćetkovića Vaska, ki je krilatega konja upodobil z zlatim kopitom.

Namig: odlična scena za fotografiranje.

Spoznajte Vaska, »očeta« slatinskega Pegaza

Spoznajte Vaska, »očeta« slatinskega Pegaza

Vasilije Ćetković–Vasko, priznan akademski kipar in slikar, se je rodil v Črni Gori, šolal v Splitu in leta 1965 diplomiral na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani pri profesorjih Borisu in Zdenku Kalinu. Z ženo Ano si je dom ustvaril v Prekorju pri Celju, kjer je ustvarjal in razstavljal svoja umetniška dela. Leta 2000 pa sta se preselila v Rogaško Slatino.

Ste za kopanje s konjem?

Ste za kopanje s konjem?

Seveda ne s pravim! V edinem bazenu s termomineralno vodo v Rogaški Slatini se, prav sredi bazena, nahaja kip Pegaza. Simbolno nakazuje, da je bazenu zdravilna naravna mineralna voda, ki jo je po legendi pred davnimi časi odkril ta mitološki konj. Bazen Lotus je del Grand hotela Sava Rogaška.

Na klepet v Pegazov dom

Na klepet v Pegazov dom

Starejši prebivalci imajo vedno kup zanimivih zgodb. Poklepetajte z njimi! Naš Pegazov dom je dom starejših najnovejše generacije. Zgrajen je tako, da omogoča bivanje v manjših skupinah, ki funkcionirajo po sistemu »velike družine«. To prinaša številne prednosti kot so večja medsebojna povezanost, skrb za sostanovalce in domačnost.

Preberite zgodbe

Preberite zgodbe "Pod krilatim Pegazom"

V knjigi, ki jo je Vlasta Nussdorfer posvetila Ani Meglič, oskrbovanki Pegazovega doma, se prepletata sedanjost in preteklost Rogaške Slatine. Polna skrivnostnih zgodb knjiga bralca popelje v svet mitološkega Pegaza, ki je ustvaril Rogaški vrelec, na tradicionalni Anin ples ter v izjemno zgodbo Ane, ki jo je življenje vodilo 60 let iz Dubrovnika v Rogaško Slatino. Naslovnico knjige krasi simbol mesta – krilati Pegaz.

O tem, kako je Pegaz dobil sodobno podobo

Vsem simbolom Pegaza, ki spremljajo podobo in komunikacijo Rogaške Slatine, se je v letu 2018 pridružila še ilustracija krilatega konja. Prvič je bila uporabljena v videu, ki predstavlja Rogaško Slatino kot turistično destinacijo. Oglejte si ga in poiščite legendo v njem!

Doživite Rogaško Slatino

Bodite obveščeni

Prijavite se na naše e-novice in ne zamudite nobene novosti v Rogaški Slatini.

Nagradna igra: Po poteh Rogaške Slatine

Kako bi najraje doživeli Rogaško Slatino - z edinstveno vodo Donat Mg, ki poskrbi za vaše zdravje, z razvajanjem, ki poudar vašo lepoto ali z doživetji za dušo in telo? Izberite svojo pot po Rogaški Slatini in osvojite simpatične nagrade!

Zdravje

Zdravje

Rogaška Slatina je naravno zdravilišče s kar štiristoletno tradicijo, vrelci zdravilne mineralne vode Donat Mg, vrhunskim medicinskim centrom ter s čistim naravnim okoljem.
Poglejte si video >

Nasvet za zdravje

Ali veste, da 0,3 l mineralne vode Donata Mg vsebuje kar 300 miligramov naravnega magnezija, kar je enako 10 bananam?
Priporočamo, da vsak dan spijete 0,5 litra Donata Mg - 2 do 3 dcl zjutraj na tešče in 2 dcl pred večerjo.
Lepota

Lepota

Ste si vedno želeli počutiti kot boginja? Pot lepote vodi od wellness razvajanja in profesionalne nege v Rogaški Slatini do učinkov, ki so vidni tudi navzven - na lepi, sijoči in napeti koži.
Poglejte si video >

Nasvet za lepoto

Ali veste, da 1 l Donata Mg vsebuje več kot 1000 mg magnezija, ki ga telo nujno potrebuje za normalno krčenje mišic in ravnotežje elektrolitov?
Priporočamo, da na izbrano športno aktivnost vzamete tudi stekleničko Donata Mg in se izognete neprijetnemu "muskelfibru".
Doživetja

Doživetja

So doživetja, ki napolnijo dušo. Podajte se v naravo in zadihajte, raziskujte lokalno kulinariko in vina, sprehodite se skozi prestiž kristala ter prisluhnite opojnim koncertom na prostem.
Poglejte si video >

Nasvet za doživetja

Ali veste, da legenda o Rogaški Slatini pravi, da je vrelec mineralne vode Donat Mg odkril krilati mitološki konj Pegaz?
Priporočamo, da se na sprehodu skozi čudoviti Zdraviliški park ustavite ob Pegazovem kipu in se dotaknete njegovega srečnega zlatega kopita.